Foto: Colourbox.com
Fagkunnskap gir trygghet!
Alle våre medlemmer er en håndverksmester
Vi har i alle år vært samlingssted for håndverkere tuftet på kvalitet og solidaritet,
noe som alltid har kommet distriktets innbyggere til gode.
Hva er en mester?
Kilde: Dolven, Arne S.. (2009, 14. februar). Mester. I Store norske leksikon. Hentet 9. februar 2016 fra https://snl.no/mester.
Lærer, veileder i et fag; person som er svært dyktig til noe eller har vunnet et mesterskap; person som leder eller har oppsyn med noe (stasjonsmester, postmester); selvstendig håndverker eller annen yrkesutøver med mesterbrev i et fag.
Tittelen mester er beskyttet av lov om mesterbrev i håndverk og annen næring av 20. juni 1986. For å kunne bli mester må man ha bestått svenneprøve eller fagprøve, ha arbeidet to år i faget og ha bestått mesterutdanningen, som innbefatter prøve i fagene faglig ledelse, markedsføring, økonomi og etablering og ledelse. Mesterbrevordningen forvaltes av en egen nemnd, Mesterbrevnemnda, og et eget sekretariat står for den praktiske administrasjon av mesterbrevordningen. Folkeuniversitetet (Friundervisningen) gir undervisning i de fag som kreves til mesterprøven.
I middelalderen var mester en tittel knyttet til fornavn for person med akademisk grad. I håndverket var det betegnelse for en selvstendig drivende håndverker. Håndverksmesternes antall var begrenset. For å kunne bli betegnet som mester måtte håndverkerne i den gamle laugstid ha utført et mesterstykke etter utstått lære- og svennetid. Laugsskråene bestemte hva de enkelte fagenes mesterstykker skulle bestå av. Mesterprøven falt bort da håndverksloven opphevet laugene (1839 og 1866), men tittelen ble beholdt som betegnelse på en selvstendig håndverksdrivende.
Gjøvik Håndverks og Industriforening
Postboks 230, 2802 Gjøvik
Sekreteriat hos Gjøvikregionen Hadeland Ringerike Reiseliv SA
Foreningens sekretær: Rune Aasheim
Telefon 61 14 67 10
Mobil: 97 07 42 10
Gjøvik Håndverks og Industriforening 2020 – Org nr: 976 052 714